#TYDEN je týdenní souhrn zajímavých a důležitých věcí z IT/C, marketingu, bezpečnosti, socnetů, hw/sw, AI, finančních výsledků. 20 tisíc znaků pro platící, včetně anglické verze. Stojí jen 5 USD měsíčně nebo 50 USD na rok. Poloviční krátká podoba je zdarma.

Přihlásit odběr ➡️ rychlofky.substack.com

Soud rozhodl, že widgety Facebooku mohou být brány jako odposlech.

Od Rychlofky

Soud rozhodl, že widgety Facebooku mohou být brány jako odposlech. Řeč je o všudypřítomných Líbí na milionech webů po celém světě. Facebook jejich provozem měl porušovat federální a státní zákony na ochranu soukromí.

Celé to má počátky v roce 2011 (Sociální prvky Facebooku, Google i Twitteru nás špehují) kdy byl Facebook několika uživateli v hromadné žalobě obviněn z narušování soukromí shromažďováním dat právě přes tento widget (což je nejzásadnější funkce “lajkovacího” knoflíku). Facebook to navíc dělal i u nepřihlášených uživatelů, snažil se je identifikovat, pojišťoval si to cookies platnými i po odhlášení (a navíc budoval stínové profily).

Sledování odhlášených byla podle Facebooku chyba, kterou tehdy slíbil napravit. Čerstvé rozhodnutí soudu znamená, že hromadná žalobu muže postoupit dále.